Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Petrus Snauwaert, handelaar

In de Legeweg was blijkbaar in de begin jaren 1900 nog een handelaar actief. We wijzen hiervoor naar het bouwen het winkelhuis door Snauwaert, handelaar aldaar. Maar in tegenstelling tot eerdere berichten waren voor 1909 al huizen aanwezig, volgens volgend document uit het Stadsarchief van Brugge.

oktober 1909

Bouwvergunning 4 - Nieuw winkelhuis te bouwen Leegeweg voor mijnheer Pieter Snauwaert, handelaar aldaer.

Het gebouw beslaat onder andere een poortezaal en een winkel. Aan de ene kant bevindt zich al een schoolgebouw en aan de andere kant staan de huizen CALLAERT.

Vooraan bevindt zich een poort en de gevel heeft een breedte van 5,75 meter.

Voorgevel met links de poort Links Zij-aanzicht

10 september 1912

Bouwvergunning 28 - voor het bijzetten van een soort koolkot langsachter en aanpalend aan mijn wooning alhier gelegen legeweg 74

Pieter Snauwaert , handelaar in bier

Volgens Denise was Snauwaert een bierhandelaar en was de poort net groot genoeg om zijn paard en kar binnen te laten.

Bouwvergunning 1928/10 (Stadsarchief Brugge) geeft ons het verband tussen de handelaar en de Herberg Koornbloem -

Snauwaert Pieter, alhier wonende Legeweg nr 70 strekkende tot het bekomen der machtiging om den door hem aangekochte eigendom, alhier gelegen Ghistelsche Steenweg nr 13 in twee afzonderlijke woonsten te mogen veranderen.

Snauwaert Pieter koopt Herberg Koornbloem Petrus Snauwaert tekent Pierre

Het veranderen van de gewezen Herberg de Koornbloem om er twee huizen van te maken voor rekening van den eigenaar Pieter Snauwaert, Handelaar Leegweg 70 te Sint-Andries.

Door de bouwvergunning 1931/154 voor het verhoogen van de bestaande achterkeuken, weten we dat Pieter Snauwaert dan woont in de Ghistelsche Steenweg 15.

Bierhandelaars Snauwaert

Het zal dan ook geen toeval zijn dat we lezen in het boek Sint-Andries, De Brugse rand van Nico Blontrock :

Brugge telde  destijds nogal wat danszalen, ook Sint-Andries had er. Zo was het bijvoorbeeld De Koornbloem, gelegen tussen de Smedenpoort en de Canadasquare en genoomde naar de gelijknamige herberg die ooit aan de overzijde van de straat stond maar werd gesloopt voor het bouwen van de spoorwegviaduct. De Koornbloem werd gebouwd door Charles Bouwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zaal opgeëist door de Duitsers dier er een bioscoop van maakten. In 1928 kwam het gebouw in handen van Petrus Snauwaert, die de danszaal sloopte en verving door de twee woningen die we op de eerste foto zien. Het aansluitende gebouw werd ingericht als bierhandel die werd gerund door Maurice Snauwaert, zoon van Petrus, en zijn echtgenote Julie Logghe en nadien door hun zoon Robert. In 1987 werd het hele complex met de grond gelijk gemaakt en vervangen door een kantoorgebouw. Op de tweede foto herkennen we Maurice en zoon Robert Snauwaert (links) bij het voertuig waarmee het bier - zo te zien onder meer Delta Pils en Meiresonne - werd verdeeld.

Bron : Sint-Andries, De Brugse Rand, Nico Blontrock en Chris Weymeis, p.45

De bierhandel in de gebouwen Gistelsesteenweg 17 bestond in het aftrekken van bier, wijn en likeuren, het wassen en vullen van flessen en kleven van de etiquetten op de flessen. De bieren werd zowel bij particulieren (meestal met de fiets) als bij herbergiers besteld.

Familie Snauwaert

Bovenstaande verhalen zetten ons aan op zoek te gaan naar de oorsprong van de familie Snauwaert.

Joachim Snauwaert huwt in met Anna Blontrock uit Oudenburg en blijft in de buurt van Jabbeke namelijk Varsenare. Zijn zoon Abraham wordt er geboren op 4 november 1834. Abraham trouwt op 5 juli 1860 met Rosalia Pesteel (Snellegem akte 31) om zich te vestigen in Sint-Pieters-op-den-Dijk.

Het koppel krijgt er verschillende kinderen.

Bij het huwelijk van zoon Henri met Leonie Brandts , weten we dat Abraham op 2 november 1871 (Snellegem akte 58) werkman is en al in Sint-Andries woont.

Volgens de bevolkingsregisters van Sint-Andries neemt het gezin Abraham Snauwaert en Rosalie Pestel hun intrek in Hoogelaene 529 op  16 maart 1883, samen hun zoon Camille, die kleermaker is.

Dienstknecht Petrus Joannes 'Pieter' Snauwaert (16.11.1865) trouwt te Brugge op 16 augustus 1899 (225) met Van Houtte Renilde Pahalide. Het paar kreeg volgende kinderen :

  • André Joseph, geboren te Sint-Andries op 29 september 1901 (198) ;
  • Maurice Joseph Marie, geboren te Sint-Andries op 31 maart 1903 (57);
  • Robert Henri Marie, geboren Sint-Andries op 16/4/1906 (71)  en aldaar overleden op  9 december 1907 (116).

Op 20 oktober 1892 komen Pieter als muldersknecht en zijn vrouw Renilde wonen in Hoogelaene 536. André en Maurice worden er ook geboren (bevolkingsregisters Sint-Andries 1901-1910 register 11 folio 36).

Huwelijksakte Petrus Snauwaert

Maurce Snauwaert trouwde met Julie Logghe.