Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Jacques Fourier vertelt

Jacques 'Jaco' Fourier

Op deze pagina staat een bloemlezing van het verhaal van Jacques Fourier doorspekt met details van onze andere bronnen. Op 19 juli 2011 mochten we op de koffie te Blankenberge.

Dit is inderdaad mijn ouderlijk huis. Ik ben de jongste telg van Franz Fourier en Maria Braem. Mijn moeder bleef er als laatste van de familie wonen tot haar dood.  Zelf verbleef ik in de Legeweg tot mijn huwelijk in 1955.

Jeanne Jacoby bidprentje
Het huis is gebouwd geweest door mijn grootvader Henry Fourier (gestorven in 1913). Henry was gehuwd met Jeanne Jacoby, beiden in Duitsland geboren.  De bedoeling was om een 'fabriekje' op te starten waarbij slachtafval zou worden verwerkt. Dit was maar een kort leven beschoren omdat baron Van Caloen, bewoner van Les Acacias, bezwaar had op de veroorzaakte geurhinder. De ingewanden werden namelijk in tonnen aangebracht met paard en kar. De vaten werden vervolgens tot aan de koer gerold. De darmen en magen moesten nog schoongemaakt worden, wat in de zomertijd zorgde voor een onaangename reuk. Voor de buren kosten 2 gekuiste varkensmagen 1 frank, maar die moesten nog gekookt worden.

 

handtekening Franz

Na Henry kwam Franz Fourier. Het gezin Fourier - Braem woonde er met hun drie kinderen. Als jongste van de bende kreeg Jacques buitenshuis de roepnaam Jaco . Maar binnenskamers werd het dan Co.

bidprentje Franz Fourier Maria Braem bidprentje Maria Braem

Franz legde zich wat toe op het kweken van bloemen en planten, maar de zandgrond liet geen grote resultaten toe.

Prieeltje

In de hof - waar nu de garages zijn - stond vroeger volgens Arlette een prachtig prieeltje omringd door klimrozen.  Jacques vond het eerder een betonnen schuilhokje met prachtige klimrozen. Het werd zonder meer afgebroken. Op de foto staat twee nichtjes bij het prieeltje, oordeel zelf !

Op de achtergrond zie je de ateliers van Fourier en de betonnen muur die werd opgetrokken in 1926 (bouwvergunning 78/1926).

Jacques herinnert zich de bewoners van de bijgebouwen :

In het eerste huis woonde de schoenmaker. Vervolgens Deduytsche, moeder van Braet. Daarnaast woonde Julia, de dochter van Braet. En in het laatste huisje woonde de bareelwachter Davidt. Hij zou nachtportier worden in het hotel van Jacques in Blankenberge.

Daarnaast liep dan een wegel naar de grond van den hof.

In het grote huis kwam de familie langs en ook het Brugs voetbal werd er nadien besproken.

Links zien we de kinderen Fourier in de sneeuw met hun oom Carlos.

Rechts zien we Franz op de kalèsje met zijn nonkel en grootmoeder Jacoby op de uitkijk aan de deur, waar nog een voortuin aanwezig is.

de familie Fourier in de sneeuw Franz aan de teugels

Het hotel Malecot in Blankenberge, dat nu gerund wordt door zijn dochter, startte Jacques op in het jaar ... .

Hij vertelt dat de loodgieter Braet uit de Legeweg de verwarming nog installeerde, de plakker (vader van Denise) zijn dingdeed, de brusselette in het weekend overkwam om het nodige naai- en herstelwerk te doen en dat de bareelwachter er nachtportier werd. Allemaal bewoners van de Legeweg...

De naaister maar beter gekend als 'de brusselette' alhoewel ze parisienne was, maar ... ze was getrouwd met een Brusselaar.

En plots krijgt ons gesprek een extra dimensie. Jacques is de nog laatstlevende van de kinderen van Franz en Maria. Maar bijna in de Legeweg woont nog een afstammeling. Francine Fourier, dochter van Robert, baat samen met Jan Simoens hotel - restaurant Pannenhuis uit !

Hotel Malecot Hotel Pannenhuis