Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Paul Brulez

Het borstbeeld dat op het pleintje aan de Gistelse steenweg staat ter hoogte van het Pannenhuis is een aandenken aan gemeentesecretaris Paul Brulez,  geplaatst door de oud-leerlingen. Zijn huis was een toevluchtsoord voor mensen met een problemen. Hij woonde in nr. 81, aan de linkerzijde van de jongensschool. Maar dit wordt in twijfel getrokken door onze buurtbewoners. Hij was vriend aan huis, en er dus ook vaak aanwezig, bij Franchoo.

Paul Brulez (1891-1956)

Paul Brulez

Paul Brulez werd op 9 december 1891 te Namen geboren. Hij huwde op 31 augustus 1920 te Oostkamp met Cordula Braet. In 1909 werd hij onderwjzer aan het Sint-Baafsschool en 1919 werd hij er schoolhoofd tot 1944. Hij was oudstrijder en invalide van de oorlog 1914-1918. 

Hij was lid van tal van culturele verenigingen en voorziter van het Davidsfonds. Na zijn oppensioenstelling werd een oudleerlingenbond gesticht.

Hij overleed te Sint-Andries op 18 juli 1956.

Als aandenken plaatsten de oudleerlingen een borstbeeld in de square aan het Pannenhuis.

Meester Pol


Meester Pol was zeer goed gekend en werd gewaardeerd. Hij was de vriend van iedereen.

Voor zijn schoolgaande kinderen was hij "de" opvoeder bij uitstek : voor zijn afgestudeerden zocht hij een geschikte job en was altijd met hun lot begaan.

Bron : Goedendag uit Sint-Andries, Gerard Bossu (1983)

leerjaar 7 en 8 (1932-1933)

De leerlingen van de meester Pol van de jongensschool van Sint-Baafs : 7de en 8ste leerjaar van 1932-1933.

1ste rij vlnr : Hilaire van Laerhoven, Raphaël Van Cauwebergh, Albert De Smet, Marcel Strypsteen, Arthur Suvee, Jozef De Grande en André Strypsteen.

2de rij vlnr : Telesphore Decoene, Henri Deblaere, Louis Van Eenoge, Gaston Neirinck, Fernend Delporte, André Zutterman, Henri Vermeersch, Roland Poncelé, René Van Eenoge en Fernend De Blauwe.

3de rij vlnr : Lucien Malengier, Geeorges Devos, Maurice Vermeersch, Richard Warnier, Michaël De Graeve, Eugène Abicht, André Van Maele, Joseph Vandenberghe, René Vandenbroucke en Robert Roselle

Het geheim van het onthoofde borstbeeld

21 augustus 1978