Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Nieuwe episode

In de gemeenteraad Stad  Brugge van 25 november 2013

LIJST (overeenkomstig artikel 252 en 262 van het gemeentedecreet) VAN DE BESLUITEN VAN DE GEMEENTERAAD GENOMEN IN ZITTING VAN MAANDAG 25 NOVEMBER 2013

 

62. Stedelijk onroerend patrimonium - aankoop park Les Acacias, te Sint-Andries - Zoekzones Speelruimtebeleidsplan. Aankoop van een perceel grond met een oppervlakte van 5.618,28 m², bekend als "park Les Acacias", gelegen te Brugge (Sint-Andries), Hogeweg zn jegens de nv Creative Construction and Renovation, met maatschappelijke zetel te 9070 Destelbergen, Molenweidestraat 24, tegen de prijs van €775.000,00, in functie van invulling zoekzones speelruimtebeleidsplan.

Pauwen teisteren buren van kasteeldomein Les Acacias in Sint-Andries

Jan Simoens van Het Pannenhuis krijgt klachten van zijn gasten. - Benny Proot
Een van de pauwen in het kasteeldomein Les Acacias. - Benny Proot

De dienst Ombudsman bemiddelde in de zaak rond de hinder met de pauwen in kasteeldomein Les Acacias waardoor een oplossing in zicht is.

KLEURRIJKE VOGELS VEROORZAKEN OVERLAST EN LAWAAI

maandag 21 juli 2014

Rond deze tijd van het jaar houdt een immer uitdijende populatie pauwen de buren van het kasteeldomein Les Acacias uit hun slaap. Het stadsbestuur, dat onlangs een gedeelte van het domein aankocht, is nu na eerdere klachten van plan om de dieren te laten weghalen. Later dit jaar wordt het domein opgekuist om er een publieke parkfunctie aan te geven.

De stad Brugge schakelt het Vogelopvangcentrum van Beernem in pauwen te vangen. Die veroorzaken overlast op het kasteeldomein Les Acacias in Sint-Andries. Hun lawaai houdt de buurt vooral in de zomer wakker. "Mijn hotelgasten zullen opgelucht zijn", zegt Jan Simoens van Het Pannenhuis.

Eerst waren er zo'n honderd hanen, die uiteindelijk door een jager geschoten werden. Daarna kreeg de buurt te maken met een rattenplaag. En sinds vijf jaar houdt een populatie pauwen de mensen in de buurt van het kasteeldomein Les Acacias uit hun slaap. De pauwen maken vooral in de lente en de zomer een oorverdovend lawaai, zowel bij het krieken van de dag als overdag. Dan is het immers paartijd en die vieren ze door luidkeels naar elkaar te roepen. "Als je hier al een tijdje woont, dan let je daar niet echt meer op. Maar ik kan me wel voorstellen dat er mensen zijn die de pauwen liever kwijt dan rijk zijn", vertelt een buurtbewoner.

Eén van die buurtbewoners is Jan Simoens, de hoteluitbater van Het Pannenhuis in de Zandstraat. Hijzelf is niet tegen de pauwen, maar zijn hotelgasten spreken er hem wel over aan. "Sommige mensen zijn toch behoorlijk slechtgezind als ze 's morgensvroeg door de pauwen zijn gewekt. Ik moet eerlijk zijn: geef mij maar een merel of een nachtegaal in de tuin, in plaats van een pauw. Die kunnen behoorlijk vervelend zijn."

Op de rem

Het probleem stelt zich nu al een jaar of vijf. De eigenaar van de pauwen laat de dieren hun vrijheid. Ondertussen zijn er naar schatting toch een stuk of 15 die de buurt af en toe verkennen. "Een kamermeisje moest onlangs hard op de rem staan om de pauwen in de Hogeweg te ontwijken. Ze maken hier af en toe een wandeling, maar dat is gevaarlijk voor automobilisten", zegt Simoens.

Maar net als de hanen en de ratten moeten ook de pauwen straks inbinden. Na het paarseizoen zullen medewerkers van het Vogelopvangcentrum in Beernem de pauwen in Les Acacias vangen en meenemen. Op die manier moet het jarenlange probleem opgelost raken. "De eigenaar antwoordde niet op onze vraag om er wat aan te doen. Integendeel zelfs, de pauwen groeiden in aantal en veroorzaakten steeds meer problemen. We moesten dus wel actie ondernemen", zegt schepen van Leefmilieu Mieke Hoste (sp.a).

En er is nog goed nieuws voor de buren van Les Acacias, want de stad is sinds kort eigenaar van het grootste deel van het parkdomein. Later dit jaar wordt het domein opgekuist om er een publieke parkfunctie aan te geven. "Deze buurt beschikt nog niet over een toegankelijk park. Dit was voor ons een kans om deze buurt dit parkje te schenken", besluit Hoste.

Bron :http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-brugge/stad-laat-pauwen-vangen-a1949419/