Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Bob de Bokseur

Bob De Clerck (1930-2015

Robert 'BOB' De Clerck (1930-2015) liet nooit een moment onbenut om aan te geven 'datjie bokseur woas'.

De weinige documentatie over zijn carrière wordt hier verzameld.

 

Sint-Jozef

Bob woonde destijds op Sint-Jozef, in de Looigemweg en was een tijdsgenoot van Louis Calebout.

Over de het boksen en de wijk Sint-Jozef schrijft Andries Van den Abeele in De wijk Sint-Jozef in Brugge (Biekorf 2004, blz. 155)

(...) Het was toen nog de (laatste) tijd dat de meeste arbeidersjongens op hun vijftiende naar de fabriek trokken en derhalve vroeger tot volwassenheid opgroeiden dan hun leeftijdgenoten die langer school liepen. Zelfs nog voor hun veertiende verdienden ze een cent bij, o.m. door kersen te gaan sorteren in het ‘confituurfabriekje’ van Robert Troffaes dat op Sint-Jozef gevestigd was. Derhalve waren er onder de adolescenten van de wijk, ruwweg de zestien tot achttienjarigen, toen wel enkele die iets ‘wilder’ waren, totdat de legerdienst en vervolgens een echtgenote ze ‘temde’. Vader en zoons Brynckman bvb. hadden de reputatie vechtersbazen te zijn, vooral onder elkaar. ‘De Brynckmannetjies’ werden een begrip, ook al waren het in de gewone omgang, als ze niet gedronken hadden, lieve mensen. Het vechten kon trouwens ook sportief worden beoefend en zo telde de wijk verschillende boksers die enige reputatie verwierven: de gebroeders Willem, Fredo en Fernand Roelands, Louis Callebaut genaamd Cabo en Gilbert Delannoit. Ook de gezinnen Neyens, De Vos en Brysse leverden een bokser. De Brugse boksvereniging, geleid door Achiel Wymme, vond een goed deel van haar jonge leden op Sint-Jozef.

Bron : http://www.andriesvandenabeele.net/AndriesVandenAbeele/AVDA392.htm

BoksRec

Bokser Robert 'Bob' De Clerck (1930-2015)

We weten dat Bob zeker competitief bokste van 1949 tot 1950. Hieronder zijn aansluiting bij de Koninklijke Belgische Boksbond Afdeling Beide-Vlaanderen.

De waarschijnlijke reden van het einde van zijn carrière is de oproeping als soldaat milicien voor de klas 1950 die duurde tot februari 1952.

Johny De Clerck weet te vertellen dat Bob ook wel eens geschorst werd wegens boksen op de foor. Bob ging mee met de vrienden naar de kermis om te boksen voor het geld.

Deze foto werd genomen door fotograaf G. Michiels uit de Langerei 58 te 8000 Brugge en dateert van 15 november 1949 (afstempeling fotograaf).

Prestaties

boksprestatoe

Volgens zijn steekkaart nam hij deel aan 2 wedstrijden :

Datums Plaats Gewicht Tegenstrever Beslissing
10-9-1949 Brugge 57 Donez Verlies op punten
26-3-1950 Veurne 56,5 Willy Verlies op punten

 

Uit het wedstrijdboekje van Robert De Clerck leiden we af dat hij twee nieuwelingenkampen geleverd heeft bij de pluimgewichten. 
Twee keer verloren op punten, vermoedelijk in wedstrijden over 3 ronden van 2 minuten. Tegenvallende resultaten die er waarschijnlijk voor gezorgd hebben dat Robert er snel de brui aan gaf. De drop-out bij beginnende wedstrijdboksers is nu eenmaal bijzonder groot. Er zit ook vrij veel tijd - zes maand - tussen beide wedstrijden, wat zou kunnen op wijzen dat hij het na de eerste nederlaag al een keertje voor bekeken hield. 

Steekkaart KBBB
De Belgische Boksbond vindtgeen resultaten van profkampen terug. Het zou hier dus gaan om lokale liefhebbersmeetings. 
Maar Bob heeft officieel gebokst en mocht zichzelf dus bokser noemen !